Geloof in jezelf!

Ze is wel jong hè?

In de keuken, naast mijn trainingszaal, stond de financieel directeur
te praten met 1 van mijn deelnemers
die ik zojuist had binnengelaten. Mijn opdrachtgever
vraagt de deelnemer of hij zin heeft in de
communicatietraining van de komende 2 dagen.

Zijn reactie: Ze is wel jong he?

Nu zou ik dat opvatten als een compliment. Maar 18 jaar
geleden voelde ik me linea recta wegglijden in het
afvoerputje. Ik was zojuist gediskwalificeerd als trainer
door een deelnemer, terwijl we nog niet eens begonnen
waren. Ik voelde me heel klein worden. De onzekerheid
gierde door mijn lijf.  Shit, wat nu? Ik moest alles bij
elkaar rapen om me aan mijn haren weer uit dat
afvoerputje te trekken. Bij elkaar opgeteld zou ik met
minimaal 130 jaar werkervaring geconfronteerd worden de
komende dagen. Daar stond ik dan met mijn 2 jaar
trainerservaring. Totdat ik me realiseerde dat ik geen
appels met peren kon vergelijken. De groep mocht dan hun
sporen verdiend hebben in de verkoop van bouwmaterialen;
ik wist toevallig veel van communicatie en hoe ze op een
effectieve manier hun debiteuren konden benaderen. Door
dit te benoemen direct aan het begin van de training
kreeg ik weer vaste voet onder de grond.

Geloven in jezelf is makkelijker gezegd dan gedaan. Het lukt prima op de momenten wanneer dingen lekker lopen. En de omstandigheden mee lijken te werken. Dan is ons zelfbeeld in lijn met hoe we denken dat de omgeving ons ziet. Maar zodra dat wordt aangetast lijkt het net alsof al je opgebouwde zelfvertrouwen als sneeuw voor de zon verdwijnt. Alsof je geen fundament meer hebt waarop je kan staan. Heel gek. We ruilen op zo’n moment onze eigenwaarde en innerlijke rust in no time in voor onrust en onzekerheid.

Soms voelt je binnenste dan net een flipperkast van zelfvertrouwen naar onzekerheid naar frustratie, naar pure angst en weer terug. Het schiet alle kanten op.

Wat helpt om op die flipperkastmomenten te blijven geloven in jezelf? Als je je ervan bewust bent, ben je al op de helft. En dan volgt het goede spiegelgesprek met jezelf.

    1. Geef je eigenwaarde niet weg aan het oordeel van een ander.

Het oordeel van die ander zegt vooral iets over hoe hij naar de wereld kijkt. Het is zijn waarheid, zijn perspectief en zijn referentiekader. Dus als je slim bent mag die ander alles wat hij vindt zelf houden. Hoef jij niet aan te nemen. Maar het feit dat het oordeel van die ander jou raakt, zegt natuurlijk wel wat. Kan het zijn dat je stiekem gelooft dat die ander gelijk heeft? Ik was alleen maar van de rel door de opmerking ze is wel jong, omdat ik zelf twijfelde aan mijn toegevoegde waarde.

Veroordeel jezelf vooral niet om je eigen onzekerheid. Probeer uit te vogelen wat hetgeen is, dat je raakt. Welke overtuigingen ondermijnen jouw zelfbeeld? Waar ben je bang voor? Geloof niet alle negatieve dingen die je denkt over jezelf. Richt je op de positieve dingen van jezelf. Wat is het unieke wat je te brengen hebt? Zie in de spiegel vooral jouw mooie facetten en focus je niet op dat ene vetrolletje (ook al is het in je hoofd wel een grote vetrol).

  1. Zie je angst onder ogen.

Sommige situaties zijn ook spannend. Zeker als er voor jouw gevoel veel van afhangt. Want stel je voor dat de groep mij een slechte trainer vindt. Stel de opdrachtgever is uiteindelijk niet tevreden. Voor je het weet gaan je gedachten met je op de loop omdat je bang bent voor een slecht resultaat. Voor afwijzing. Voor (zelf)kritiek. Het gevolg is dat we dan slecht over onszelf gaan voelen. En dat willen we vermijden. Te allen tijde. Jouw angst wordt alleen maar gevoed door je eigen doemgedachten. Piekeren over wat er allemaal mis kan gaan, maakt je onmachtig en passief. Moed is niet hetzelfde als niet bang zijn. Het is leren ermee om te gaan. Moed gaat om de manier waarop we kiezen op verschillende situaties te reageren. Zelfvertrouwen is geloven dat je een kracht bezit die sterker is dan je angst. Kan je ontwikkelen door je grenzen te verleggen, uit je comfortzone te gaan en te leren van alles wat er op je pad komt. Door succeservaringen ga je ook meer in jezelf geloven.

  1. Zoek een werkomgeving die je op waarde weet te schatten.

Niets is zo ondermijnend voor het geloof in jezelf als een werkomgeving waar je niet gezien en gewaardeerd wordt om wie je bent. Als je merkt dat jouw inbreng niet serieus genomen wordt, je niet gezien wordt op je kwaliteiten en je steeds het gevoel hebt niet aan verwachtingen te voldoen, mag je jezelf de vraag stellen of dit een werkomgeving is die bij jou past. Iedere dag het gevoel krijgen dat je niet goed genoeg bent ondermijnt langzaam maar zeker je gevoel van eigenwaarde en maakt dat je gaat twijfelen aan jezelf. Als je elke dag mijn buikpijn naar je werk gaat wordt het tijd om iets anders te zoeken. Je lichaam vertelt je vaak eerder dat er iets aan de hand is, dan dat je hoofd wil accepteren. Let op die signalen.

Je verdient een werkplek waar jij jezelf mag zijn. Waar jij jezelf in je volle kracht mag laten zien, met al je talenten en waar je je ook gewaardeerd voelt met je minder sterke kanten en kwetsbaarheden.

  1. Ga voor de ervaring en weet dat je het niet fout kan doen.

Ervaring is iets dat je bezit, kort nadat je het nodig had. Het geloof in onszelf wordt sterker, naarmate we meer ervaringen in onze rugzak meedragen. Goede en minder goede ervaringen. Zie het als kansen om te groeien. Om jezelf beter te leren kennen. Jij weet van jezelf dat je het beste hebt gedaan wat je kon, op basis van wat jij geloofde en in huis had. Op dat moment. Dan kan je niet falen. Je kan alleen leren van de ervaring, omdat je nu meer weet dan daarvoor. Vaak zijn we bang foute keuzes te maken, waar we achteraf spijt van krijgen. Door te vertrouwen op je innerlijke stem, hoef je je niet meer druk te maken of je de juiste keuze maakt. Want elke keuze die je maakt draagt bij aan jouw ontwikkeling. Kijk met liefde, waardering en open mind naar iedere ervaring. Dat helpt je om te focussen op groei in plaats van op prestaties. Het uiteindelijke resultaat is namelijk een resultante van datgene wat je er qua input ingestopt hebt.

Durf te shinen! Laat jezelf in volle kracht zien. Zonder je steeds bezig te houden met wat anderen van je denken. Als jij jezelf toestemming geeft om jezelf te zijn, dan geef je onbewust ook aan anderen toestemming om te shinen en dat ze zichzelf mogen zijn. Een groter cadeau kan je niet geven. Door krachtig en gelukkig te zijn ben je een inspiratiebron voor anderen. Hoe gaaf is dat?

Our deepest fear
IS NOT that we are
inadequate.
OUR DEEPEST FEAR
is that we are
POWERFUL
beyond measure.
It is our light,
not our darkness
that most
FRIGHTENS US.
We ask ourselves,
WHO AM I
TO BE brilliant,
gorgeous,
talented,
fabulous?
Actually,
Who are you
not to be?

Marianne Williamson