EELT OP JE ZIEL

Even een quizje:

  • Leg jij makkelijk de link tussen dingen die je al weet en nieuwe info?
  • Zie jij verbanden die anderen niet zien?
  • Weet je vaak de oplossing, maar kan je niet vertellen hoe je aan het antwoord komt?
  • Ben je een intuïtieve denker?
  • Gebruik je je creativiteit en emoties om tot oplossingen te komen?
  • Maak je gebruik van abstract denken om tot oplossingen te komen?
  • Heb je een sterke verbeeldingskracht?
  • Heb je het gevoel dat je anders kijkt en denkt dan anderen?
  • Kan je makkelijk onderliggende issues boven water brengen?

Meerdere JA’s? Gefeliciteerd!

Grote kans dat je goed scoort op competenties als conceptueel denken,futuristisch denken, creativiteit en innovatie. De zogenaamde talenten waar systematisch denken en empathisch vermogen voor nodig is. Gouden combinatie. En ook een lastige combinatie. Zie ik tenminste vaak in de praktijk. Want het zijn ook weerstand oproepende talenten. Say what? Hoe zo dan?

Het zit zo
Jij ziet oplossingen en kansen die anderen niet zien. Door jouw grote voorstellingsvermogen, kan je buiten de bestaande kaders denken. Unieke patronen zien en verbanden leggen. Goed nieuws! Zou je denken.

Vol enthousiasme vertel jij wat volgens jou de oplossing is. Een gloedvol betoog. Overtuigd dat dit de richting moet zijn. Je verwacht applaus, maar je krijgt wat anders.
Ongemakkelijke stilte
Goed idee; gaan we niet doen
Jij snapt het niet, is toch niet haalbaar
Er overheen praten
Irritatie omdat jij het weer anders ziet

Ook al wordt het niet gezegd. Maar jij voelt de weerstand. Bij de ander. Bij jezelf.  Jij voelt je niet gezien. Niet gehoord. Niet serieus genomen. Dit is vast niet de eerste keer. Je hebt vaker het deksel op je neus gehad. Bent vaker teruggezet op je plek omdat jij het anders zag. Waarschijnlijk als kind al. Dat je onbevangen dingen benoemde die de ander wellicht in verlegenheid bracht, of het gevoel gaf gezichtsverlies te lijden. Bam! Weer deksel op je neus! Ik sluit niet uit dat je wel eens gedacht hebt dat je gek was. Dat jij de enige was die het zo zag. Dat het aan jou lag.

Gevoelsmensen trekken zich dan in zichzelf terug. Passen zich aan. Voelen feilloos de weerstand aan. Of de veroordeling. Betrekken dat (bovenmatig) op zichzelf. Laten zich alleen nog maar horen als ze zich vertrouwd voelen. Of als ze zich uitgenodigd voelen. Of je wordt steeds bozer. Cynischer. Zeker als je achteraf merkt dat je toch gelijk had. Dat je het toch goed gezien had. Weer jezelf in de steek gelaten. Knap je niet van op! Neem dus je verantwoordelijkheid.

Kweek (een beetje) eelt op je ziel (4 tips)
1. Deal with it
Mensen die niet zo abstract zijn, kunnen je niet altijd volgen. Voor hen is het niet concreet genoeg. Niet pakbaar genoeg. Wat gaan we nu doen dan? Jij bent altijd zo vaag. Dat roept weerstand op. Bewust of onbewust.  Niemand wil het gevoel hebben dat ie dom is. Door jouw manier van denken roep je bijna automatisch dat gevoel op bij de ander. Krijg je er gratis bij. Hoef je niets voor te doen. Hoort bij deze talenten. Je ziet, weet of voelt nu eenmaal dingen die anderen (nog) niet zien, weten of voelen. En waar ze zich geen voorstelling van kunnen maken. Leer die weerstand te verdragen. Betrek het niet op jezelf. Weerstand van de ander, betekent niet dat jouw idee niet goed is. Maak je niet afhankelijk van het beeld dat de ander van je heeft. Het minste wat je kan doen is in jezelf geloven. Zonder jouw waarheid door te drukken.

2. Vertrouw op jou
Door jouw andere manier van denken, heb je vaak te horen gekregen dat je het niet goed ziet. Dat, in combinatie met het gevoel van afwijzing, de weerstand van de ander, maakt dat je op een diep niveau bent gaan twijfelen aan jezelf. Helpt niet!

Jezelf kennen en erkennen geeft rust en vertrouwen. Heb geloof in je eigen kunnen. Jij ziet dingen toevallig anders. Niet beter. Niet slechter. Gewoon anders. Ken jezelf! Wees je bewust van je eigen kwaliteiten en zwakke punten. Vertrouw op je eigen mogelijkheden, zonder de realiteit uit het oog te verliezen. Je hoeft niet door te schieten. Zelfvertrouwen maakt je weerbaar. Minder afhankelijk van het oordeel van anderen. Maakt het ook makkelijker om voor je eigen mening en ideeën uit te komen. Ook bij weerstand of emoties van anderen.

3. Leer vertalen
Weerstand is vaak een vraag om duidelijkheid. Leer weerstand te herkennen en vat het niet persoonlijk op. Ga niet in discussie. Verklein de afstand in communicatie. Haak aan op het vertrekpunt van de ander. Wat is de essentie van je boodschap? Vertaal die zo concreet mogelijk om aansluiting te vinden. Waar is de ander? Welke woorden gebruikt hij? Hoe kun je die taal gebruiken om jouw boodschap kracht bij te zetten? Maak de vertaalslag voor de ander, zodat hij dat zelf niet meer hoeft te doen. Gebruik je sensitiviteit om aan te voelen wat de ander nodig heeft om met jou mee te gaan. Mensen gaan je beter begrijpen. Je wordt steeds geloofwaardiger.  Krijgt veel meer voor elkaar.

Waar 2 mensen het met elkaar eens zijn.

Is er eentje overbodig

Stephen Covey

4. Ga puzzelen
Jouw vermogen om vanuit een uniek perspectief naar een situatie te kijken is iets moois. Zie dat als een kracht. Verberg dat talent niet. Ook al is het spannend. Denk niet in termen van goed of fout. Probeer niet briljant te zijn. Maar draag gewoon je steentje bij. Zonder jezelf te kort te doen. Vraagstukken zijn vaak net puzzels van meer dan 1000 stukjes. Jouw idee, mening of opvatting is een stukje van die puzzel. Probeer de ander niet te overtuigen. Neem de puzzelstukjes van anderen ook serieus. Jij weet als geen ander hoe het voelt om niet gehoord te worden. Maak samen een mooie puzzel. Je bent er creatief genoeg voor!

 

 

Elke organisatie barst van het potentieel. Menselijk potentieel, wel te verstaan. Boor dat aan en er staat geen maat meer op jullie succes. Daarvoor is Luxus: om het beste uit jou en je mensen naar boven te brengen. Als professional, als leider, als team en als organisatie.

Train to Shine!

Laat je inspireren om het beste uit jezelf en anderen te halen! Ontvang via de mail de nieuwste blogs, tips, e-books en speciale aanbiedingen. Hou me op de hoogte!

Inschrijven nieuwsbrief: